Dzieci to grupa osób szczególnie wrażliwa na skutki niewłaściwego sposobu żywienia. Wynika to z faktu zwiększonego zapotrzebowania na energię w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju. Zbilansowana, bogato odżywcza dieta dla najmłodszych jest ogromnie ważna, by zapewnić im prawidłowe dojrzewanie.
Jak nauczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych?
Należy z dzieckiem rozmawiać i edukować w kwestii właściwego odżywiania, a także kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe. Pociechy z natury naśladują zachowania innych, więc rodzice powinni sami praktykować zdrowe podejście do diety i wskazać odpowiednią drogę do utrzymania prawidłowych praktyk żywieniowych. Wzorce, z których czerpie dziecko, mają ogromny wpływ na jego podejście do dbania o własne zdrowie. Warto tłumaczyć, jakie produkty są zdrowe, a których spożywanie może być niekorzystne. Dobrym pomysłem jest uzasadnianie dlaczego dany produkt, nie powinien być spożywany w nadmiarze np. przetworzone jedzenie nie pozwoli się skupić na lekcji bądź nie dostarczy energii na zabawę.
Co jest przyczyną nadwagi u dzieci?
W dzieciństwie zostają wykształcone nawyki, które towarzyszą nam w dorosłym życiu. Nadwaga wśród dzieci często potęgowana jest przez środki masowego przekazu, reklamy, gdzie króluje żywność przetworzona. Nie bez znaczenia jest zmniejszenie aktywności fizycznej na rzecz biernego spędzania wolnego czasu przed telewizorem i „zajadanie” nudy. Ogromną rolę w rozwoju otyłości u dzieci pełni rodzina. Zbyt duża masa ciała pociech często związana jest z nieprawidłowymi zwyczajami rodziców, brakiem wspólnych posiłków czy niedostatecznej wiedzy opiekunów na temat prawidłowego żywienia.
Rodzic powinien dbać o to, aby dostarczyć w diecie swojego dziecka komplet wszystkich niezbędnych witamin i substancji mineralnych. Ważnym aspektem jest ograniczenie w codziennej diecie dziecka produktów przetworzonych, wysokoenergetycznych o zubożałej wartości odżywczej, jak słodycze i fastfoody, które zawierają duże ilości cukrów prostych i tłuszczów trans.
Jak powinna wyglądać dieta?
Najlepiej aby dieta dziecka składała się z około 4-5 posiłków dziennie, jednak jest to kwestia bardzo indywidualna. Posiłki powinny być spożywane co 3-5 godzin dla utrzymania stałego poziomu energii. Największe znaczenie ma zachowanie bilansu energetycznego – oznacza to, że danego dnia należy zapewnić dziecku z pożywieniem tyle kalorii, ile będzie mu niezbędne. Należy wziąć pod uwagę planowane w ciągu dnia zajęcia - gdy dziecko będzie miało dużo ruchu, to należy zapewnić mu większy dostęp pożywienia.
Produkty, których należy unikać w diecie dziecka:
-przetworzone mięso typu wędliny, parówki itp.- jeżeli chcemy włączyć parówki to wybierajmy dobrej jakości, zawierające 90% mięsa. Większa część wędlin zawiera dużo dodatkowych składników chemicznych, a niektóre nawet wcale nie zawierają mięsa jedynie tzw. MOM - mięso oddzielane mechaniczne. MOM to kości, chrząstki, grzbiety, skóry, skrzydła, szyje, tłuszcz;
- paluszki rybne - zawierają dużą ilość dodatków chemicznych, które niekorzystnie wpływają na zdrowie dziecka. Są to produkty obtoczone panierką i smażone na głębokim tłuszczu;
- owocowe jogurty - zawierają dużo cukru około 2-3 łyżek/100g produktu. Wsady owocowe w jogurtach są „ulepszane” przy użyciu sztucznych barwników, aromatów. Wiele jogurtów czy serków zawiera substancje zagęszczające, jak na przykład modyfikowana skrobia. Lepiej wybrać jogurt naturalny i dodać do niego świeże owoce;
- płatki śniadaniowe – to głównie źródło cukru, a nie pełnowartościowe śniadanie. Do płatków tego typu dodawane są substancje słodzące - cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, dodatkowo wzbogacane są w syntetyczne witaminy, minerały. Warto zastąpić płatki domową granolą bądź płatkami owsianymi, jaglanymi itp.;
- słodkie bułki, drożdżówki, – produkty te bogate są w cukier, sztuczne barwniki, karmel, tłuszcz, emulgatory. Warto serwować dzieciom do szkoły kanapki z chleba żytniego, przygotowywanego na prawdziwym zakwasie z warzywami;
- chipsy, słone przekąski – zawierają duże ilości soli, szkodliwego uwodornionego tłuszczu, barwniki i wzmacniacze smaku. Najbardziej niebezpieczną substancją jest akrylamid –związek o działaniu rakotwórczym;
- słodycze - składają się głównie z cukru, co powoduje gwałtowny skok energii i stan nadmiernego pobudzenia. Słodycze to „puste” kalorie, co oznacza, że oprócz nich nie posiadają niczego co odżywi organizm. Bogate są również w tłuszcze trans, które działają m.in. rakotwórczo, pro-miażdżycowo, pro-cukrzycowo;
- kolorowe napoje – w składzie posiadają dodatki cukru w różnej postaci, aromatów itp. Pamiętajmy, że głównym płynem nawadniającym powinna być woda;
- jedzenie produktów przetworzonych - bogatych w cukry proste, tłuszcze trans, dieta uboga w kwasy omega-3 - może być powodem agresji, rozdrażnienia, nadpobudliwości i problemów z koncentracją u dzieci.
Podstawą zdrowia dziecka jest dobrze zbilansowana dieta
Jadłospis bogaty powinien być w:
- mięso, ryby, jaja – źródła białka. - Stawiamy na dobrej jakości mięso (nie tylko chude, ważne by w diecie znalazło się również czerwone, podroby np. wątróbka). - Ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się spożywanie 1–2 razy w tygodniu np. pstrąg, śledź, sardynka. - W jajach znajdziemy wszystkie niezbędne substancje, których organizm potrzebuje do życia. Zawiera ono witaminę H, czyli biotynę, która odpowiedzialna jest za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Żółtko jest źródłem choliny, która ma korzystny wpływ na układ nerwowy, produkcję neuroprzekaźników w mózgu;
- mleko i produkty mleczne – zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń (pierwiastek niezbędny do budowy kości, zębów i prawidłowego przebiegu wielu przemian metabolicznych). W diecie stawiajmy na mleko i produkty mleczne (jogurt, kefir, serek twarogowy, sery żółte);
- produkty zbożowe – źródło węglowodanów złożonych (skrobia, błonnik), witamin z grupy B, składników mineralnych. Wybierajmy: pełnoziarniste pieczywo jak np. żytnie, gryczane; kasze: gryczana, jaglana, komosa ryżowa, amarantus, bulgur; ryż: brązowy, basmati, parboiled, dziki itp.;
- warzywa i owoce – źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz wielu związków organicznych. Gdy dzieci nie przepadają za warzywami nie zmuszajmy ich na siłę, ale starajmy się dać im przykład swoją osobą. Najlepiej opierać się na sezonowości, podczas zimy można skorzystać z mrożonych propozycji. Pamiętaj w diecie również o warzywach strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca). Warzywa powinny stanowić 5 porcji w ciągu dnia, a owoce najlepiej 1-2 porcje;
- tłuszcze –Zarówno tłuszcze zwierzęce i roślinne. Oliwa z oliwek, olej lniany a także nasiona, orzechy, pestki, awokado. Orzechy i pestki dostarczają witaminy z grupy B, które są ważne dla układu nerwowego, dodatkowo zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ważne dla mózgu.
Warto obserwować dzieci - należy mocniej przyjrzeć się diecie, gdy zauważysz u swojego dziecka takie symptomy jak:
• zbyt niska/wysoka waga,
• problemy ze skórą (sucha, trądzik),
• problemy ze zmęczeniem ,
• problemy z pamięcią i uczeniem się,
• problemy z koordynacją,
• zbyt dużo stresu,
• brak aktywności fizycznej,
• mało snu, późne chodzenie spać,
• nerwowość, napady gniewu,
• nieustanne zachcianki na słodkie.
Co możesz zrobić, gdy zauważysz któreś z powyższych objawów u dziecka?
1) Profilaktyka
Warto wybrać się do lekarza pierwszego kontaktu i wykonać podstawowe badania jak np. morfologię, wit. D, glukozę, cholesterol czy badanie ogólne moczu. Jeżeli dziecko nie rozwija się prawidłowo należy dodatkowo sprawdzić hormony tarczycy. Często wiele dolegliwości dziecięcych wydaje nam się normalne tylko dlatego, że są powszechne, a tymczasem są pierwszymi sygnałami organizmu i nie należy ich lekceważyć.
2) Dieta
Przede wszystkim ogranicz w diecie dziecka produkty przetworzone jak słodycze, słodkie napoje, fastfoody - większość ma w składzie utwardzane kwasy tłuszcze trans, glukozę, fruktozę, syrop kukurydziany lub syntetyczne słodziki. Czytaj etykiety produktów – niektóre mają kilka linijek chemicznego składu Nie podawaj dziecku ogromnej ilości owoców, skup się na większej ilości warzyw, ogranicz do minimum soki. Jeżeli już podajemy to soki przecierowe oraz nektary, pasteryzowane bądź świeżo wyciskane, bez dodatku cukru.
3) Aktywność fizyczna
Oprócz modyfikacji nawyków żywieniowych ważnym elementem zdrowia dziecka jest aktywność fizyczna. Oddziałuje ona nie tylko na jego rozwój fizyczny, ale także emocjonalny, społeczny i umysłowy. Postaraj się zapewnić najmłodszym odpowiednią dawkę ćwiczeń każdego dnia. Wysiłek fizyczny wpływa stymulująco na rozwój i dojrzewanie w okresie dzieciństwa, młodości. Również pozwala na zachowanie zdrowia i kondycji fizycznej w wieku dorosłym. Najczęściej polecaną formą ruchu dla dzieci są: spacery, marsze, marszobiegi, jazda na rowerze, łyżwach, nartach, rolkach, gimnastyka, pływanie, taniec, sporty walki, gry zespołowe.
W żywieniu dzieci szczególną uwagę należy zwrócić na:
- Duże urozmaicenie – podczas planowania jadłospisu, należy uwzględnić produkty ze wszystkich grup spożywczych (produkty białkowe, produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, tłuszcze).
- Stosowanie naturalnych produktów.
- Bazowanie na dużych ilościach warzyw i owoców - różnią się między sobą składem i wartością odżywczą, dlatego warto zadbać o różnorodność w diecie.
- Unikanie dodatku cukru, soli, produktów słonych w nadmiarze.
- Dbałość o nawodnienie pociech, przede wszystkim wodą.
Podsumowanie
Z pewnością racjonalna dieta i prawidłowo wykształcone nawyki żywieniowe zapewnią właściwy rozwój psychiczny i fizyczny dziecka. Odpowiedni dobór produktów żywieniowych ma wpływ na koncentrację, zdolność uczenia, poziom energii w ciągu dnia, czy rozwój intelektualny młodego organizmu.
Przykładowy jadłospis:
Śniadanie
Kisiel domowy
Składniki:
• truskawki lub inne owoce (w sezonie świeże, poza sezonem mrożone)
• woda
• ksylitol
• skrobia ziemniaczana
Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować blenderem z wodą, przelać do garnuszka. Podgrzać, aż do zagotowania. Ewentualnie dodać ksylitol do smaku. Skrobię ziemniaczaną rozmieszać z zimną wodą (w około 2 łyżkach wody). Wlewać wolnym strumieniem do gotujących się owoców, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Gotować jeszcze 1–2 minuty. Zestawić z ognia i przelać do salaterki. Podawać w odpowiedniej temperaturze.
Drugie śniadanie
Pieczone jabłko z jaglanką
Składniki:
• jabłko
• kasza jaglana
• napój ryżowy lub kokosowy
• sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kaszę jaglaną przepłukać dwukrotnie wrzątkiem, włożyć do małego rondelka i zalać mlekiem roślinnym. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu około 12–15 minut. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Wydrążyć gniazdo nasienne z jabłka, wnętrze skropić sokiem z cytryny. Ugotowaną kaszę włożyć w wydrążone jabłko i przykryć górną częścią odkrojonego jabłka. Jabłko zawinąć w folię aluminiową i zapiekać przez 20–25 minut do czasu, aż będzie miękkie i soczyste.
Obiad
Pierś z kurczaka w ziołach pieczona w rękawie foliowym, z ziemniakami i marchewką z groszkiem
Składniki:
• pierś z kurczaka
• tymianek, sól, pieprz biały
• oliwa oliwek
• ziemniaki purée
• natka pietruszki
• marchewka z groszkiem
Sposób przygotowania: Umytą i osuszoną pierś z kurczaka przyprawić i natrzeć oliwą z oliwek. Odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Przełożyć do rękawa foliowego, spiąć jego boki klipsami dołączonymi do zestawu. Piec w zależności od wielkości przygotowanej porcji ok. 40 minut, pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia mięsa. Podawać z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami purée z margaryną bezmleczną, posypanymi posiekaną natką pietruszki oraz z marchewką z groszkiem.
Kolacja
Kanapki z pieczonym indykiem
Składniki:
• pieczywo bezglutenowe ze znakiem Przekreślonego Kłosa
• margaryna bezmleczna
• filet z indyka pieczony w ziołach
• sałata roszponka
• awokado
• żurawina ze słoiczka
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować margaryną bezmleczną. Ułożyć liście sałaty, położyć plasterki awokado, pieczonego indyka i na wierzch odrobinę żurawiny.